Η οργάνωση για μια ανακαινιση σπιτιου μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος μπελάς.

ανακαινιση σπιτιου

Για αυτό φτιάξαμε για σας έναν οδηγό ή ένα σχεδιάγραμμα ανακαίνισης που μπορεί να σας βάλει σε μια σειρά τα πράγματα κι έτσι η ανακαινιση σπιτιου σας θα γίνει ευκολότερα και πιο μεθοδικά.

Ανακαίνιση Σπιτιού Βήμα Βήμα

 

 Α. Σχεδιασμός και Προγραμματισμός

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 1Είτε πρόκειται για ένα σκίτσο σε μια χαρτοπετσέτα ή ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, εάν θέλουμε το αποτέλεσμα για την ανακαινιση σπιτιου να είναι σωστό πρέπει να ξεκινήσουμε με τον βασικό προγραμματισμό.

 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση σας.
 2. Σχεδιάστε μια απλή λίστα (to do list) και επιλέξτε ποιες εργασίες θα κάνετε εσείς και ποιες θα αναθέσετε σε επαγγελματίες.
 3. Ψάξτε για εργολάβους και υπεργολάβους για αυτές τις εργασίες που δεν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας ή αναθέσετε ολο το έργο σε έναν επαγγελματία.
 4. Υποβάλετε αίτηση για σχετική άδεια εργασιών από την πολεοδομία.

Β. Οροφή, τοίχος, Κουφώματα, πόρτες και παράθυρα

ανακαινιση σπιτιου βήμα 2Προστατέψετε τις μελλοντικές εργασίες ανακαίνισης σας κάνοντας ορισμένες προ επισκευές σε ορισμένα τμήματα του σπιτιού που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα καταστραφούν οι οποίες αλλαγές θα κάνετε (πχ θεμέλια) και ότι θα παραμείνει στεγνό το εσωτερικό του σπιτιού (οροφή , τείχη, παράθυρα).

 1. Ασφαλίστε την οικία αν δεν το έχετε κάνει
 2. Κάντε δομικές επισκευές σε  μέρη που μπορεί να έχουν αποδυναμωθεί (πχ τοίχους, θεμέλια και δοκούς)
 3. Επισκευάστε ή αντικαταστήστε στέγη.
 4. Αντικαταστήστε σοβαρές ζημιές σε παράθυρα που μπορούν να απειλήσουν  τις μελλοντικές εργασίες ανακατασκευής
  (αν τα παράθυρα και οι πόρτες είναι τόσο κατεστραμμένα  που θα επιτρέψουν τη διείσδυση του νερού, τότε πρέπει να επισκευάσουν ή να αντικατασταθούν άμεσα. Αν δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αφήστε το για αργότερα)

Γ. Κατεδάφιση

ανακαινιση σπιτιου βήμα 3Ανάλογα με την κλίμακα των ανακαινίσεων σας και την γενική κατάσταση του σπιτιού, η κατεδάφιση θα μπορούσε να είναι απαραίτητη και πολλές φορές αποδεικνύεται, δυστυχώς εκ των υστέρων, ότι ίσως να κόστιζε λιγότερο από την ανακαίνιση.

 1. Νοικιάστε ένα μεγάλο κάδο για μπάζα
 2. Με προσοχή επιλέγουμε αν θα κατεδαφίσουμε όλες ή κάποιες από τις περιοχές του σπιτιού που θα ανακαινίσουμε
 3. Αν έχουμε την δυνατότητα να μένουμε κάπου αλλού  όλο το διάστημα των ανακαινίσεων τότε επιλέγουμε να κατεδαφίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε
 4. Προσέχουμε κατά την κατεδάφιση να προφυλασσόμαστε από επικίνδυνα χρώματα ή υλικά όπως ο μόλυβδος, που πιθανόν  βρίσκονται μέσα στα μπάζα

Δ. σκελετός της οικοδομής

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 4Τώρα είναι η στιγμή για τις παρακάτω εργασίες:

 1. Μετακίνηση τοίχων
 2. Η κατασκευή νέων τοιχίων
 3. Μεγέθυνση σε παράθυρα η μπαλκονόπορτες
 4. Πιθανή προσθήκη δοκών για την υποστήριξη μεγαλύτερου βάρος στον επάνω όροφο
 5. Προσθήκη η αφαίρεση εσωτερικών πορτών
 6. Αφαίρεση η προσθήκη παραθύρων αν είναι στα σχέδια σας

Ε. Κεντρική θέρμανση, κλιματισμός, Ηλεκτρικά, και Υδραυλικά

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 5Με τους τοίχους και την οροφή ανοιχτή, ήρθε η ώρα για την εγκατάσταση αγωγών για κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Επίσης, εφόσον οι τοίχοι θα ανακατασκευαστούν είναι μια καλή ευκαιρία για νέες ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να έχετε μια συνάντηση με ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς για να προχωρήσει σωστά η ανακαινιση σπιτιου.

 

 

Ζ. Η μόνωση

Η μόνωση, είτε είναι θερμομόνωση είτε είναι ηχομόνωση των εσωτερικών τοίχων είναι μια εργασία που συνήθως εδώ στην Ελλάδα την απορρίπτουν κάνοντας όμως ένα πολύ σοβαρό σφάλμα που θα κοστίσει αρκετά μελλοντικά. Μην παραλείψετε κι εσείς αυτό το πολύ σημαντικό βήμα της ανακαίνισης

Η. Γυψοσανίδες

 1. Εάν οι τοίχοι θα είναι από γυψοσανίδα τότε είναι η στιγμή να σας επισκεφτεί και πάλι για μια επιθεώρηση ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος οι οποίοι θα σας δώσουν το πράσινο φως για να κλείσετε τους ανοιχτούς τοίχους
 2. Οι τεχνίτες γυψοσανίδων τώρα τοποθετούν τα φύλλα γυψοσανίδας και στοκάρουν τις ενώσεις πάνω από την ειδική γάζα ενώσεων.

Θ. Πατώματα

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 7Η τοποθέτηση των πατωμάτων μετά από πολλές εργασίες και όχι από την αρχή στην ανακαινιση σπιτιου, μπορεί να γλυτώσει το καινούργιο πάτωμα σας από σημαντικές ζημίες που θα μπορούσαν να το βλάψουν, καθώς δεν ξεχνάμε ότι πολλές εργασίες έχουν υλικά και εξαρτήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το καινούργιο μας πάτωμα.

 

Ι. Παράθυρα

Εγκαταστήστε νέα παράθυρα ή επισκευάστε τα ήδη υπάρχοντα

 

 

K. Ξυλουργικές εργασίες

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 9Τώρα για να συνεχίσει η ανακαινιση σπιτιου είναι η στιγμή να γίνουν οι ξυλουργικές εργασίες οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν δομικά το κτήριο όπως είναι κάσες, ξύλινα πλαίσια, βιβλιοθήκες, πτυσσόμενο τραπεζάκια κτλ.

 

Λ. Ζωγραφική τοίχων, ταπετσαρίες, βαψίματα

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 10Στη συνέχεια έρχεται το βάψιμο ή, η τοποθέτηση ταπετσαρίας όπου έχουμε προγραμματίσει ή ίσως και κάποια ζωγραφική τοίχου που μπορεί να έχουμε κατά νου.

 

 

Μ. Θερμοπρόσοψη

Με το σπίτι σχεδόν τελειωμένο, μπορούμε να ασχοληθούμε με την εξωτερική επιφάνεια του σπιτιού τοποθετώντας μόνωση που είναι πολύ σημαντική επέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

 

Ν.Εξωτερικές παρεμβάσεις

ανακαίνιση σπιτιού βήμα 12Για το τέλος είναι καλύτερα να αφήσουμε δευτερεύοντες χώρους γιατί σε μια ανακαίνιση πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί το κυρίως σπίτι.

 

 

 

anakainisi logo

 

Ελάτε στους ειδικούς της ανακαίνισης !!!

5 Responses

 1. ΧΑΡΑΚΤΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΩΣΑΪΚΟ. 60-80 ΤΜ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΚΑΙ 3 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ. ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΑΛΑΤΣΙ.

 2. Χριστινα Χατζηγιαννικα

  Θα ενδιαφερομουν για μια συνάντηση στην κατοικία που ενδιαφέρομαι ν’ανακαινησω για μια πρώτη αποτίμηση του κόστους.
  Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.