Ανακαίνιση Σπιτιού Κατοικιών | Πλήρης ανακαινίσεις σπιτιών, ανακαίνιση κατοικίας, ανακαινίσεις διαμερισμάτων

12 Συχνά λάθη ανακαινίσεων

Συχνά λάθη ανακαινίσεωνΕάν σκέφτεστε να ανακαινίσετε τον χώρο σας είτε είναι στο σπίτι είτε στην εργασία ή κάπου αλλού θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο
πριν ξεκινήσετε το όλο πρότζεκτ. Αυτό γιατί ως συνήθως όταν βιαζόμαστε και ξεκινάμε κάτι χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, στο τέλος αυτό μας κοστίζει περισσότερο και σε χρήμα αλλά δυστυχώς και σε χρόνο. Για αυτό δώστε λίγο προσοχή σε μερικά συνηθισμένα λάθη παρακάτω, που πολλοί κάνουν ξεκινώντας λίγο επιπόλαια μια ανακαίνιση.

1. Βιαστικές αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα του … “γοργόν και χάριν έχει”  αλλά ξεχνάμε το ” όποιος βιάζετε σκοντάφτει”. Μπορεί να μας πιέζει ο χρόνος για διάφορους λόγους αλλά μερικά ζητήματα στην κάθε ανακαίνιση απαιτούν αρκετό χρόνο και στοχασμό για να πάρουμε την σωστή απόφαση για την οποία δεν θα το μετανιώσουμε όταν θα είναι πια αργά. Ζητήματα χωροταξικά, αισθητικής, εργονομίας κτλ.
Επίσης κάτι που μπορεί να βοηθήσει την τσέπη σας είναι να επισκεφθείτε σε διάφορους προμηθευτές οι οποίοι συχνά βγάζουν σε προσφορές πολλά υλικά οικοδομής ή άλλα είδη σπιτιού που θα χρειαστούν. Είναι πολύ πιθανό αν βιαστούμε να αγοράσουμε υλικά από τον πρώτο προμηθευτή να τα ακριβοπληρώσουμε.

2. Θα πάρω το φθηνότερο..

Σίγουρα η κρίση μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε πολύ κάθε ευρώ και κάθε Σεντ που θα ξοδέψουμε. Αλλά προσοχή! Το ότι θα δώσουμε αρχικά λίγα χρήματα για να αγοράσουμε κάτι για παράδειγμα, φθηνές πόρτες, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι στο τέλος θα μας στοιχίσει λιγότερα. Αυτές οι φθηνές πόρτες είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν πρόβλημα πολύ σύντομα. Αν λοιπόν συν-υπολογίσουμε τον χρόνο και το κόστος επισκευής συν την μειωμένη αρχική ποιότητα τότε θα καταλάβουμε, αν και λίγο αργά, ότι ίσως έπρεπε να επιλέγαμε μια πιο ποιοτική λύση δίνοντας κάτι παραπάνω στην αρχή. Οπότε πριν επιλέξουμε να έχουμε στο μυαλό μας το εξής: Σωστή Επιλογή Υλικών = Ποιότητα-αντοχή-κόστος συντήρησης-κόστος αγοράς

3. Τελικά άλλαξα γνώμη το ξέρω είναι αργά…

Στην πρώτη φάση της ανακαίνισης, η οποία είναι, η μελέτη και ο σχεδιασμός υπάρχει αρκετός χρόνος για όσες αλλαγές θέλετε να κάνετε και μπορείτε να συζητήσετε με τον μηχανικό της εταιρείας ανακαίνισης. Όταν όμως ξεκινήσουν οι εργασίες και έχουν ήδη γίνει παραγγελία τα υλικά, το να αλλάξετε γνώμη όπως είναι φυσικό θα κοστίσει πάρα πολύ και σε χρόνο και σε χρήμα, και μάλλον κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι δεν είχε γίνει σωστή μελέτη από την αρχή του έργου.

 

 

4. Ξεκινάμε και βλέπουμε..

Το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει εφόσον έχετε ενημερωθεί πλήρως για το συνολικό κόστος της ανακαίνισης και τον ακριβή χρόνο παράδοσης. Η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο θα πρέπει να σας έχει κατατοπίσει με σχέδια (κάτοψη, προοπτικό, 3D προσπέκτους υλικών κτλ.) Πριν από την έναρξη των εργασιών ο μηχανικός θα πρέπει να σας έχει μεταφέρει τις ιδέες του και να έχετε εκφράσει τις δικές σας βρίσκοντας την κατάλληλη επιλογή για τον χώρο σας. Είναι απαραίτητη η επίσκεψη ειδικού στον χώρο για να εκπονήσει σχετική μελέτη που θα περιλαμβάνει τρέχουσα κατάσταση κτηρίου, παλαιότητα, στατικότατα κτλ. και γενικά πρέπει από πριν να έχουν καταγραφεί πιθανά προβλήματα καθώς και η λύσεις τους.

 

5. Εταιρεία ανακαίνισης … στην τύχη..

Η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την ανακαίνισή σας είναι ίσως η σημαντικότερη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε. Δείτε άλλες ανακαινίσεις που έχει ολοκληρώσει και εξετάστε το αποτέλεσμα. Εάν είναι εφικτό επισκεφθείτε κάποια από κοντά και συζητώντας με τον πελάτη προσπαθήστε να διαπιστώσετε εάν έμειναν ευχαριστημένοι και αν όλα έγιναν όπως τα είχαν συμφωνήσει.
Επίσης να τονίσουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του σωστού επαγγελματία είναι η ειλικρίνεια. Ο σωστός επαγγελματίας θα σας μιλήσει με ειλικρίνεια σχετικά με τα υλικά, κόστος, ποιότητα κτλ. αλλά επίσης θα πρέπει να σας πει ειλικρινά εάν κάποια από τις ιδέες σας είναι ανέφικτες ή εσγαλμένες. Θέλετε να σας καθοδηγήσει σωστά, όχι απλά να υλοποιήσει αυτό που σκέφτεστε χωρίς να επισημάνει σημαντικά λάθη η παραλείψεις.

 

6. Θέλω το ακριβότερο…

Η μελέτη της ανακαίνισης που συντάσσετε από την εταιρία δείχνει το συνολικό κόστος του έργου και περιλαμβάνει την αμοιβή του εργολάβου, το κόστος των υλικών, το κόστος των εργατών αλλά και τυχόν κόστος από έκδοση άδειας. Μια καλή σκέψη είναι να διάθετε περισσότερα χρήματα (περίπου 20% με 30%) από τον προϋπολογισμό έτσι ώστε σε περίπτωση απρόοπτων καταστάσεων να υπάρχει περιθώριο να τις καλύψετε.  Μπορεί για παράδειγμα στην αποξήλωση της κουζίνας ή του μπάνιου να παρουσιαστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή να υπάρξει κάποια παλιά υδραυλική βλάβη η οποία θα μπορούσε να επιλυθεί με το οικονομικό μαξιλαράκι που αναφέραμε.

 

7. Σιγά μη φοβηθώ τον γείτονα..

Πάντοτε πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει νομοθεσία και πολλές εργασίες ανακαίνισης ενδέχεται να απαιτούν ειδική άδεια από την πολεοδομία. Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστοί-άγνωστοι γείτονες έχουν προβεί σε καταγγελίες των “αγαπημένων” τους γειτόνων, ως αποτέλεσμα πολλά έξοδα, χρόνος ταλαιπωρία. Πριν αποφασίσετε να κάνετε σημαντικές οικοδομικές εργασίες όπως γκρεμίσματα τοίχων, επεκτάσεις χώρων, αλλαγές δόμησης, αλλαγές εξωτερικές όψεις κτλ. θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν παραβιάζεται κάποια σχετική νομοθεσία αλλά και ζητήματα ασφάλειας.

8. ανακριβείς μετρήσεις του χώρου..

Εάν η μέτρηση του χώρου δεν είναι σωστή και ακριβής, αυτό στην συνέχεια μπορεί να αποβεί μοιραίο λάθος όπως η εμπειρία έχει δείξει. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να μετρήσετε τον χώρο σας, τότε καλύτερα να το αφήσετε να το κάνει κάποιος έμπειρος επαγγελματίας για σας. Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να ξεκινήσετε με μια …”λάθος μέτρηση “..αυτό δεν θα είναι καθόλου καλή αρχή για την συνέχεια του πρότζεκτ σας.

 

9. αγνοώντας το θέμα: Φωτισμός

ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί καθώς είναι απορροφημένοι από άλλα κομμάτια της ανακαίνισης, είναι να δώσουν λίγη ή και καθόλου σημασία στο ζήτημα του φωτισμού. Ο σωστός φωτισμός είναι αυτός ο οποίος θα αναδείξει ή και θα αλλάξει τα χρώματα, επίσης το συναίσθημα και γενικότερα την ατμόσφαιρα. Εμείς στην anakainisi-home χρησιμοποιούμε πολύ συχνά το σλόγκαν “Νεός χώρος νέα διάθεση” και το κομμάτι του φωτισμού παίζει μεγάλο ρόλο στην διάθεση που θα προκαλεί ο χώρος που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Υπάρχουν γενικά τρεις τύποι φωτισμού, ο γενικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας και ο παθητικός φωτισμός. Ένας καλός συνδυασμός μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

10. υπερμοντέρνες επιλογές..

μια συνηθισμένη παγίδα για πολλούς καθώς βλέπουν διαρκώς καινούργιες ιδέες από το ιντερνέτ ή αλλού είναι το να επιλέγουν ότι πιο μοντέρνο καινούργιο και καυτό κυκλοφορεί σε σχέδιο ή αντικείμενο-αξεσουάρ. Αυτό όμως που ίσως μας διαφεύγει είναι το ότι τις περισσότερες φορές το “μοντέρνο σημαίνει βραχυπρόθεσμο”, δηλαδή ότι μπορεί να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα και να χρειαστεί πολύ σύντομα να ψάχνετε καινούργιες “αλλαγές” στον χώρο. Προσπαθήστε να σκέφτεστε πόση διάρκεια στον χρόνο θα έχει η κάθε επιλογή και αναλογιστείτε το κόστος της.

 

11. δεν γίνεται χρήση “πράσινων υλικών”

πολλοί άνθρωποι πέφτουν στο σφάλμα να μην χρησιμοποιούν «πράσινα» οικοδομικά προϊόντα, αγνοώντας εντελώς την βιοοικοδομική και το σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων (sick building syndrome) που η Ελλάδα έχει τα πρωτεία σε αυτό. Αυτό για δύο κυρίως λόγους 1. πλήρη άγνοια  2. νομίζουν ότι κοστίζει περισσότερα χρήματα. Η επένδυση σε σωστά “πράσινα” υλικά πάντοτε είναι η πιο έξυπνη και οικονομική επιλογή μακροπρόθεσμα.

 

12. ξεχνάμε να ανακαινίσουμε και τα ηλεκτρολογικά

πολλές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η σωστή ηλεκτρολογική μελέτη είναι απαραίτητη για να μην υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Μερικές φορές ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση ενός σπιτιού, διαπιστώνουν μετά λύπης οι ιδιοκτήτες, μετά από επανειλημμένες πτώσεις των ασφαλειών του ηλεκτρολογικού πίνακα, ότι ξέχασαν να υπολογίσουν τις νέες ηλεκτρολογικές ανάγκες του χώρου.

Το σκάψιμο των τοίχων για πέρασμα νέων ηλεκτρολογικών γραμμών μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης είναι μια πονεμένη ιστορία για πολλούς. Για αυτό προσοχή στην αρχή του έργου.

 


Εάν θέλετε να αποφύγετε αυτά και παρόμοια λάθη επιλέξτε την κατάλληλη εταιρεία που θα σας καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα.
Επικοινωνήστε 
σήμερα μαζί μας για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του δικού σας χώρου στο 210 50 55 907

Exit mobile version