Ανακαίνιση Σπιτιού Κατοικιών | Πλήρης ανακαινίσεις σπιτιών, ανακαίνιση κατοικίας, ανακαινίσεις διαμερισμάτων

Ανακαίνιση & φυσικό αέριο

φυσικο αέριο χέρια

Ένας βασικός τομέας στον οποίον δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μία ανακαίνιση είναι η θέρμανση. Και μία από τις πιο αξιόπιστες και οικονομικές λύσεις είναι το φυσικό αέριο. Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου θέρμανσης συγκριτικά με το πετρέλαιο τον ηλεκτρισμό η άλλους τρόπους θέρμανσης;

Αυτονομία θέρμανσης & παλιές πολυκατοικίες

Στην εταιρεία μας όταν Αναλαμβάνουμε μία καινούργια ανακαίνιση σπιτιού προτείνουμε πάντοτε ένα καινούργιο σύστημα θέρμανσης. Τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλιές πολυκατοικίες βάσει της νέας νομοθεσίας έχουν την δυνατότητα να αυτονομηθούν και να μπορέσουν να φτιάξουν ένα δικό τους σύστημα θέρμανσης. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία αποκοπούν από το Κεντρικό κοστοβόρο σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας. Η νομοθεσία λέει ότι δεν απαιτείται έγκριση της πολυκατοικίας για να βάλει κάποιος φυσικό αέριο η αντλία θερμότητας. Αυτές οι δύο μορφές θέρμανσης είναι οι πιο οικονομικές και αξιόπιστες από όλες τις υπόλοιπες. Ειδικά όταν κάποιος πάει από θέρμανση πετρελαίου σε αντλία θερμότητας ή φυσικό αέριο η οικονομία στην κατανάλωση είναι μεγάλη.

Ανακαίνιση θέρμανσης σπιτιού – η πραγματικότητα..

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πάρα πολλούς κατοίκους πολυκατοικιών να σταματήσουν την παραδοσιακή τους θέρμανση από τον κεντρικό λέβητα πετρελαίου. Αυτό μάλιστα είναι ένα ζήτημα πού έχει δημιουργήσει μεγάλες διαφωνίες σε συνελεύσεις κοινοχρήστων. Αυτή επίσης είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρει κάποιος ιδιοκτήτης όταν αποφασίζει να κάνει μία ανακαίνιση σπιτιού. Δηλαδή αν θα συνεχίσει με την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας ή εάν θα αυτονομηθεί εντελώς ώστε να ανοιγοκλείνει την θέρμανση του όποτε ο ίδιος θέλει. Εμείς πάντοτε προτείνουμε στους πελάτες μας τις πιο αξιόπιστες λύσεις θέρμανσης πάντα στα οικονομικά πλαίσια που θέτει ο πελάτης. Οι δύο Πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες λύσεις λοιπόν είναι το φυσικό αέριο και η αντλία θερμότητας.

Φυσικό αέριο πλεονεκτήματα

Το φυσικό αέριο έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου. Εκτός της χαμηλότερης κατανάλωσης με την οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτεί μία εγκατάσταση ογκώδους δεξαμενής καθώς και τροφοδοσία με πετρέλαιο, το οποίο μυρίζει πολύ συχνά σε όλο το κλιμακοστάσιο. Επίσης βασικό πλεονέκτημα είναι και ο μικρός όγκος του καυστήρα φυσικού αερίου. Συνήθως ο καυστήρας φυσικού αερίου είναι ένα μικρό κουτί διαστάσεων περίπου 50χ30 εκατοστών. Το μικρό του μέγεθος μας επιτρέπει να το βάλουμε ακόμη και στο μπαλκόνι μας όπως άλλωστε συνηθίζεται να το κάνουν πάρα πολύ στη χώρα μας. Μπορούμε πολύ άνετα να το κρεμάσουμε στον τοίχο και δεν ενοχλεί ακόμη και αν είναι σχετικά μικρό το μέγεθος του μπαλκονιού. Επίσης άλλο ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται η εγκατάσταση καμινάδας όπως απαιτεί ο λέβητας πετρελαίου.

Φυσικό αέριο VS πετρέλαιο ανά περίπτωση

Πόσες kWh χρειαζόμαστε για τη συνολική μας θέρμανσή το χειμώνα;

Οι θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh είναι μια παράμετρος η οποία εξαρτάται από πολλά στοιχεία. Περιέχει παράγοντες όπως για παράδειγμα που ακριβώς μένουμε; πόσο κρύο έχει στην περιοχή μας; το σπίτι μας έχει θερμομόνωση; είναι ανατολικό; έχει απώλειες κτλ. Για να μπορέσουμε να κάνουμε ακριβή υπολογισμό σίγουρα απαιτούνται γνώσεις μηχανικού. Ωστόσο για να αποκτήσουμε μία σφαιρική εικόνα ας δούμε τα παρακάτω στοιχεία.

Ενδεικτικές Θερμαντικές ανάγκες ανά περίπτωση

Νότια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 35 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 115 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 25 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 95 kWh/m2/έτος

Κεντρική Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 55 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 185 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 45 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 145 kWh/m2/έτος

Βόρεια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 75 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 245 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 65 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 195 kWh/m2/έτος

Τι ποσότητα καυσίμου θα χρειαστεί να καταναλώσω και πόσο θα μου κοστίσει;

Αφού υπολογίσουμε τις θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh που θα χρειαστούμε, στη συνέχεια θα συγκρίνουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να δούμε τι μας συμφέρει από την άποψη κατανάλωσης.

Φυσικό αέριο

Η θερμογόνος δύναμη του φυσικού αερίου δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη σύστασή του καθώς και την ποιότητα καύσης. Μια μέση τιμή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι τα 11,5 kWh/Nm3.
Ωστόσο, στην περίπτωση του αερίου, η χρέωση δε γίνεται βάσει του όγκου κατανάλωσης αλλά βάσει των καταναλισκόμενων kWh.

Έτσι, βάσει των εκτιμήσεων, τον φετινό χειμώνα (2020-2021) η κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης με φυσικό αέριο θα κοστίζει 0.04948 ευρώ.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου δείτε:
– ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: https://www.aerioattikis.gr/el/times-fysikou-aeriou

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Ωστόσο, η τελική αποδιδόμενη θερμική ενέργεια εξαρτάται από το βαθμό απόδοσης του καυστήρα μας. Θεωρώντας, για παράδειγμα, βαθμό απόδοσης 90%, για κάθε kWh θέρμανσης που θα χρειαστούμε, απαιτούνται: 1/(11,9x 0.9)= 0,093 λίτρα πετρελαίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος (περίοδος 2020-2021) το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται να διακυμανθεί γύρω από τα 0.61 ευρώ ανά λίτρο το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας με πετρέλαιο υπολογίζεται στα 0,093 x 0.61 ευρώ= 0,056 ευρώ.

Συμπέρασμα

Όπως είπαμε πιο πριν για να έχουμε συνολική και ακριβή εικόνα θα πρέπει να γίνει μελέτη μηχανικού στην οποία θα συμπεριλάβει όλες τις παραμέτρους που προαναφέραμε, τοποθεσία σπιτιού θερμομόνωση κτλ. Από την σύγκριση παραπάνω όμως μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα για θέρμανση από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Εάν λοιπόν ένα σπίτι χρειάζεται για παράδειγμα 5.000 κιλοβατώρες στην περίπτωση του πετρελαίου θα πρέπει να πληρώσει 280 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώσει 247 ευρώ. Φαίνεται πως στην φετινή χρονιά Δεν έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά στην τιμή όπως σε προηγούμενες. Το φυσικό αέριο παραμένει πιο οικονομικό στην κατανάλωση και εάν συμπεριλάβουμε τα πλεονεκτήματα που προαναφέραμε παραμένει η πλέον ενδεικτική λύση για την θέρμανση.

 

Δείτε τον ενημερωμένο αυτόματο υπολογιστή μεθόδων θέρμανσης εδώ


 

Εάν θέλετε κάποιον επαγγελματία για την δική σας Ανακαίνιση ή Μελέτη θέρμανσης για το σπίτι σας Μπορούμε να σας βοηθήσουμε..

Exit mobile version